Харчування та краса

Можна купувати найдорожчу, найкращу косметику, але без правильного харчування шкіра не буде виглядати добре. «Правильні» продукти можуть бути такими ж ефективними, як хороший крем і салонні процедури, адже вживана нами їжа впливає не тільки на стан здоров´я, а й на зовнішність. Для того, щоб шкіра радувала рівним тоном і не страждала, необхідно з раціону харчування виключити шкідливі продукти :

1. Солодощі. Цукор провокує розмноження хвороботворних бактерій, знижує захисні можливості шкіри, сприяє збільшенню підшкірно-жирової клітковини.

 

2. Алкоголь. Знижує імунітет, змінює колір шкіри, сприяє розширенню капілярної сітківки, отруює весь організм.

3. Гострі і жирні продукти у надлишку. Розширюють шкірні пори, впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і, як наслідок, значно погіршують стан шкіри.

4. Кофеїн у надлишку. Звужує судини та погіршує харчування шкіри.

Які ж продукти найкорисніші для шкіри?

1. Пшеничні висівки, вівсяна крупа. Містять вітаміни групи B, цинк, які дуже необхідні при лікуванні акне. Цинк робить шкіру гладкою, еластичною, допомагає синтезувати колаген. Снідайте щодня вівсяною кашею і пластівцями – результат буде очевидним.

2. Горіхи. Багаті моно- і поліненасиченими жирними кислотами, які є визначним фактором свіжості і зволоженості шкіри. У горіхах багато вітамінів A, E, B6, B12, K, Ca, які необхідні для нормального перебігу обмінних процесів у шкірі.

3. Печінка. Незамінний для шкіри продукт, багатий вітаміном B2. Вживаючи страви з печінки, ви запобігаєте почервонінню, подразненню та сухості шкіри.

4. Морська капуста. Містить альгінову кислоту, яка виводить з організму шкідливі речовини, балансує роботу шлунково-кишкового тракту та щитовидної залози.

5. Авокадо. Містить олеїнову кислоту, яка сприяє регенерації шкіри, уповільнює діяльність ферменту, який сприяє деформації колагенових волокон, тобто уповільнює старіння шкіри і появу зморшок.

6. Яйця (у помірній кількості). Джерело вітамінів B, A, селену. Селен необхідний для збалансованого стану шкіри, запобігає утворенню пігментних плям, робить шкіру еластичною.

7. Продукти, що містять вітамін С. Цибуля, капуста, шипшина, цитрусові без надлишку. Вітамін С перешкоджає передчасному старінню шкіри і сприяє синтезу еластину, який разом із колагеном забезпечує 90% успіху у справі молодості шкіри, підтримки її тонусу і свіжості.

8. Ізюм, курага, буряк. Містять багато калію, який рятує шкіру від надмірної втрати вологи.

9. М´ясо. Містить незамінні амінокислоти – джерело сили для нових клітин шкіри.

10. Жири. Обов´язково повинні бути присутні у харчуванні. Але ті, що містяться в рибі, молочних продуктах. Вони сприяють підтримці природного, ліпідного шару і перешкоджають виникненню зморшок. 50-70 г свіжого несолоного сала 2 рази на тиждень також чудово підтримають вашу шкіру.

11. Картоплю треба вживати у печеному вигляді – вона містить 70% добової потреби міді, яка, тісно взаємодіючи з вітаміном С і селеном, сприяє утворенню з´єднувального білка, здатного підтримати структуру шкіри.

12. Петрушка, шпинат, селера, морква – джерело заліза, вітаміну А, сірки, без яких шкіра не має відмінних захисних властивостей.

13. Морепродукти. Містять йод, без якого шкіра не буде пружною.

14. Чиста вода. Не менше 8 склянок на день.

15. Варто уникати багаторазового розігрівання їжі, тому що в ній не тільки руйнується частина вітамінів та інших важливих речовин, але й утворюються нові, частіше токсичні компоненти, що провокують захворювання кишковика та печінки. У процесі приготування не слід переварювати і пересмажувати їжу.

Наша шкіра навіть при правильному щоденному догляді та правильному харчуванні періодично може мати проблеми. Якщо шкіра суха, лущиться, після вмивання є відчуття «стягування» - у шкірі бракує вітаміну А (ратинолу і каротину). Ці вітаміни відповідають за нормальну роботу потових і сальних залоз, які утримують вологу і забезпечують еластичність шкіри. Треба збільшити вживання страв з печінки, молокопродуктів, яєць, моркви, свіжого сала, кураги, петрушки, укропу.

Якщо ваша шкіра шорстка – недостатньо вітаміну В3, білків, амінокислот. Додайте в раціон гриби, боби, м´ясо, спаржу.

Якщо шкіра бліда, тріщинки в куточках рота – в ній мало вітаміну В2, що міститься у молокопродуктах, печінці, дріжджах, щавлі, яловичині. Ламкі нігті, січеться волосся – мало кальцію. Збільшіть вживання молокопродуктів, яблук (переважно, зелених), кольорової капусти.

Треба пам´ятати, що надлишок солі у їжі робить шкіру сухою, в´ялою, тусклою. Добова потреба солі – не більше 5 г.

Отже, треба вміло вибирати продукти харчування, не орієнтуючись виключно на їхні смакові якості. Пам´ятайте, що дієта і здорове харчування – не одне й те саме. Дієта – це тимчасове дотримання раціону харчування задля конкретної мети, а правильне харчування – це свідомий вибір постійно бути здоровим, красивим і успішним.

м. Біла Церква вул. Ярослава Мудрого 49, 2й поверх, каб.215 (міська лікарня № 1)
+38 067-280-95-34 +38 067-700-83-91
.